Mppt şarj kontrol cihazı seçimi ve hesabı

Mppt şarj kontrol cihazı seçimi ve hesabı



Bir MPPT Solar Şarj Kontrolörü nasıl seçilir ve hesaplanır? Bir dakikadan daha kısa sürede öğrenin. Geçen haftaki blog yazımızda sizlere İnvertör Çeşitleri ve Özellikleri hakkında bilgiler vermiştik. Bugünkü yazımızda ise son günlerde oldukça revaçta olan MPPT şarj kontrol cihazlarımızı nasıl seçmeniz gerektiğini ve hesabının nasıl yapıldığını anlatmaya çalışacağız.






MPPT Nedir?

Mppt, Maksimum Güç Noktası İzleme veya yakalama kelimesinin ingilizce kısaltmasıdır. Kısaca panelden en yüksek verimi alır. Diğer şarj kontrollere göre %30 daha iyi üretim yapar.

MPPT Şarj kontrol cihazı ne işe yarar?

Solar güneş panellerinden gelen enerjiyi düzenleyerek aküleri şarj eder. Diğer şarj cihazlarına göre %30 daha kısa zamanda aküleri şarj eder.

Nerelerde Kullanılır?

Solar güneş paneli ve rüzgar enerjisine dayalı yenilenebilir enerji sistemlerinde kullanılır. Evde, bağda, bahçede, teknede, karavanda kullanılabildiği gibi profesyonel endüstriyel tesislerde de kullanılır.

Seçim yaparken hesabı nasıl yapıyoruz?

Akım taşıma kapasitesi

Mppt şarj kontrol cihazları satılırken akım taşıma kapasitesine göre satılırlar. Örnek MPPT 20A - Bu cihaz 20 amperlik akım taşıyabilir demektir. Örnek MPPT 40A - bu cihaz 40 amperlik akım taşıyabilir demektir. En önemli parametre akım taşıma kapasitesi. Seçim yaparken bize kaç amperlik mppt cihazı lazım hesaplamalıyız.

Kaç amper MPPT lazım hesaplayalımBirinci örnek

" Akü kapasitemiz 100 Ah olsun. Bu akümüz geceden sabaha %60 bitsin. Kalan 40 Ah olsun. Biz güneş paneli ile 6 saatte bu aküyü gündüz doldurmayı hedefleyelim. Yani 60Ah lik değeri 6 saatte yakalamaya çalışacağız. Cihazdan istediğimiz bu. 60/6=10A altmışı altıya bölüyoruz. Çıkan değer bizim mppt şarj kontrol cihazımızın akım değeri oluyor. Bu kadar. "

Image Description

Kaç amper MPPT lazım hesaplayalımİkinci örnek

" Akü kapasitemiz 200Ah. Geceden sabaha %70 bitsin. Kalan 60 Ah olsun. Biz güneş paneli ile 4 saatte bu aküyü full doldurmayı hedefleyelim. Yani 140 Ah lik değeri 4 saatte yakalayacağız. Cihazdan istediğimiz bu. 140/4=35A Bize lazım olan mppt en az 35 amper olmalı. "

 

Kaç amper MPPT lazım hesaplayalımÜçüncü örnek

" Akü kapasitemiz 100Ah. Geceden sabaha %50 bitsin. Kalan 50 Ah olsun. Biz güneş paneli ile 2,5 saatte bu aküyü full doldurmayı hedefleyelim. Yani 50 Ah lik değeri 2,5 saatte yakalayacağız. Cihazdan istediğimiz bu. 50/2,5=20A Bize lazım olan mppt en az 20 amper olmalı. "

AKÜ VOLTAJI VE PANEL GÜCÜ ÇOK ÖNEMLİ

 

MPPT AKIM KAPASİTESİNİ BELİRLEDİK ŞİMDİ PANEL GÜCÜMÜZÜ BELİRLEYELİM.

Mppt seçimi yaparken kullanacağımız akülerin voltaj değeri çok önemli. Piyasada sık kullanılan mppt cihazları genelde ya 12/24 volt destekler ya da 12/24/48 destekler. Eğer mppt cihazımız 12/24V ve 30A değerinde ise bu şu demektir: 12 voltluk sistemde yani tek akülü sistem de diyebiliriz : 12*30=360 Wattlık maksimum güneş paneli bağlamalıyız 24 voltluk sistemde yani iki akü seri sistemde : 24*30 = 720 Watt güneş paneli bağlayabiliriz demektir.

****

" 12 VOLT VE 24 VOLT SİSTEMLERDEN KASIT AKÜ VOLTAJIDIR. PANEL VOLTAJI DEĞİL. AKÜ VOLTAJINIZ 12 AMA PANEL VOLTAJINIZ 24 VOLT OLABİLİR VEYA TAM TERSİ AKÜ GRUBUNUZ 24 VOLT VE PANEL VOLTAJINIZ 12 VOLT OLABİLİR. BU MPPT İÇİN SIKINTI DEĞİLDİR. PANEL VE AKÜLERİ AYNI VOLTAJDA YAPMAYA ÇALIŞMIYORUZ. BİRİ 12 DİĞERİ 24 OLABİLİR , SIKINTISIZ ÇALIŞIR. TEK DİKKAT ETTİĞİMİZ YER AKÜ VOLTAJI. PANEL VOLTAJI İLE ŞİMDİLİK BURAYA KADAR İLGİLENMİYORUZ. PANEL VOLTAJINA BİRAZ AŞAĞIDA DEĞİNECEĞİZ. "

ÖRNEK : MPPT 40A CİHAZI SEÇTİYSEK

 

12 VOLT AKÜLÜ SİSTEMDE = 12*40=480W GÜNEŞ PANELİ KULLANABİLİRİZ.
24 VOLT AKÜLÜ SİSTEMDE = 24*40=960W GÜNEŞ PANELİ TAKABİLİRİZ.



 

GÜNEŞ PANELLERİNİ SERİ Mİ YOKSA PARALEL Mİ BAĞLAYALIM?

 

GÜNEŞ PANELİ GÜCÜMÜZÜ HESAPLADIK.

 

ŞİMDİ PANELLERİ SERİMİ BAĞLAYACAĞIZ YOKSA PARALEL Mİ SORUSUNUN CEVABINI ARAYALIM. BERABER HESAPLAYALIM.

 

AYNI ÖRNEKTEN GİDİYORUZ. MPPT 40 SEÇTİK, 24 VOLT SİSTEM YAPTIK, İKİ TANE 150 AH AKÜMÜZ SERİ BAĞLI. PANEL GÜCÜMÜZ 960W OLACAK DEDİK.

PANEL OLARAK 400W MONO GÜNEŞ PANELİ SEÇTİĞİMİZİ FARZEDELİM. BU PANELDEN 2 ADET KULLANABİLİRİZ. NİÇİN? ÇÜNKÜ 400+400=800 BİR TANE DAHA EKLEYEMİYORUZ. EKLERSEK 1200 YAPACAK 960'I GEÇMİŞ OLACAĞIZ.

2 PANELİ SERİMİ BAĞLAYALIM YOKSA PARALEL Mİ? SERİ BAĞLARSAM NE OLUR? PARALEL BAĞLARSAM NE OLUR BU SORUNUN CEVABINI BULMAYA ÇALIŞALIM. YA DA 320W MONO PANELDEN 3 ADET SEÇİYORUZ. 960W YAPAR.

400 W PANEL ÇALIŞMA GERİLİMİNE ETİKET DEĞERİNDEN BAKIYORUZ: 41 VOLT ÇALIŞMA AKIMINA BAKIYORUZ : 10 AMPER BU DEĞERLERİ ÜRETİCİ VERİYOR. ETİKET VEYA KATALOGTAN BAKTIK.

GÜNEŞ PANELLERİNİ SERİ BAĞLARSANIZ GERİLİM ARTAR, PARALEL BAĞLARSANIZ AKIM ARTAR. HER İKİ DURUMDA DA ÇIKIŞ GÜCÜ DEĞİŞMEZ. 400W 2 ADET PANELİ SERİ BAĞLARSANIZ 82 VOLT VE 10 AMPER ÇIKIŞ ALIRSINIZ 400 W 2 ADET PANELİ PARALEL BAĞLARSANIZ 41 VOLT VE 20 AMPER ÇIKIŞ ALIRSINIZ. MPPT CİHAZI İÇİN HER İKİ DURUMDA AYNIDIR. MPPT'NİN GÜZELLİĞİ DE BURDADIR. PANELLERİN SERİMİ PARLELMİ BAĞLANDIĞI İLE İLGİLENMEZ. TOPLAM ÇIKIŞ GÜCÜ HER İKİ DURUMDA DA 800 W CİVARINDADIR.

SORUİYİ DE BİZ 40 AMPERLİK MPPT SEÇTİK ÇIKIŞIMIZ BU HESABA GÖRE MAKSİMUM 20 AMPER OLDU. E O ZAMAN MPPT 20 İŞİMİZİ GÖRÜRMÜYDÜ? NİYE 40 ALIYORUZ Kİ?

"CEVAP: HAYIR MPPT MPPT 20 İŞİMİZİ GÖRMEZDİ. 40 AMPER ÇIKIŞ İSTİYORUZ. MPPT CİHAZIMIZ SERİ BAĞLANTIDA 10 AMPER ÇIKIŞI 40 AMPERE ÇIKARMAK İÇİN GERİLİMİ AKIMA DÖNÜŞTÜRÜR. BU DA SADECE MPPT YE HAS BİR ÖZELLİKTİR. PARALEL BAĞLANTIDA GERİLİMİ DEĞİŞTİREREK 20 AMPERLİK ÇIKIŞI 40 AMPERE ÇIKARTIR. MPPT 40 SEÇİMİMİZ DOĞRU. DEVAM EDİYORUZ. "



 

MPPT CİHAZI ETİKET DEĞERLERİ

 

MPPT CİHAZIMIZIN ETİKETİNDEN VEYA KATALOĞUNDAN MAKSİMUM PV GİRİŞ VOLTAJI DEĞERİNİ KONTROL EDİYORUZ. BİZİM SEÇTİĞİMİZ CİHAZDA 100 VOLT YAZIYOR. YANİ BU ŞU DEMEK PANELLERDEN MPPT YE GİRECEK OLAN VOLTAJ DEĞERİ 100 VOLTTAN FAZLA OLMAMALI. BİZ PANELLERİ SERİ BAĞLARSAK GELEN VOLTAJ 82 VOLT, PARALEL BAĞLARSAK 41 VOLT. YANİ HER İKİ DURUMDA DA KURTARIYOR. MESELA BİR MARKANIN MPPT 40 MODELİNİN ETİKETİNDE MAKSİMUM PV VOLTAJ DEĞERİ 50 VOLT YAZIYOR. BU CİHAZI KULLANACAKSAK PANELLERİ SERİ YAPAMAYIZ. SADECE PARALEL BAĞLAYABİLİRİZ DEMEKTİR.

 

 

 

 

 

Ürünlerimizi İnceleyin